Menu Sluiten

Flightradar

Anno 2017 is het zeer eenvoudig om live een vlucht te volgen via internet. Het bijhouden van aankomst en vertrektijden kon vroeger nog wel eens een tijdrovende klus zijn. Tegenwoordig kan je een laptop, smartphone of tablet heel simpel als flightradar gebruiken. De mogelijkheden en informatie die deze flightradars bieden zijn nagenoeg eindeloos. Het is dan ook niet gek dat dit hulpmiddel onder reizigers en vliegtuigspotters maar ook bij thuisblijvers razend populair is!

Via elke flightradar op VluchtVolgen.NL, zoals Flightradar24 of Casper, is het opvragen van gegevens over een bepaalde vlucht zeer eenvoudig. In een handomdraai heb je info over de bestemming, de snelheid, de herkomst, de luchtvaartmaatschappij en de hoogte van een vliegtuig. Dat is niet alleen leuk en interessant, maar bovendien ook nog eens helemaal gratis.

Flightradar24? Wat is dat precies?

Nu vraag je jezelf natuurlijk af wat dat dan precies is zo’n vluchtradar. In principe is het heel eenvoudig. Met een flight tracker kun je namelijk alle vluchten ter wereld volgen. Je kunt dus alle lijnvliegtuigen die op dit moment in de lucht zijn zien. Daarbij zie je waar het vliegtuig zich bevindt en of alles goed gaat. Je kunt dus de vluchten van je dierbaren volgen zodat je altijd weet waar ze (letterlijk) uithangen.

Via de transponder van het vliegtuig wordt er civiele informatie openbaar ter beschikking gesteld en Flightradar maakt van deze informatie gebruik om jou te informeren over het vliegtuig waar je familie of vrienden mee vervoerd worden. De informatie wordt vervolgens op Flightradar24 overzichtelijk weergeven op een wereldkaart.

Hoe gebruik ik de flightradar?

Stel je voor, je wil een vlucht volgen die binnen 2 uur gaat landen op Schiphol. Allereerst ga je op VluchtVolgen.nl naar de flightradar en daar zoom je in op het gebied rondom Amsterdam. Dan is het even zoeken geblazen, want het zal je op de flightradar opvallen dat het stikt van het vliegverkeer rondom onze hoofdstad. Wanneer je het juiste toestel hebt gevonden, klik je deze aan.

Vervolgens opent aan de linkerkant van de flight tracker een menu, waarmee je jezelf in één klap een luchtverkeersleider waant.  De luchtvaartmaatschappij, het vluchtnummer, de plaats van opstijgen en de beoogde landing, de resterende tijd tot aan de bestemming en de gemiddelde vliegtijd op het geselecteerde traject: binnen een paar seconden verschijnt het allemaal in beeld.

De flightradar gebruiken om direct te zoeken

Het stoeien met en uitpluizen van vluchtgegevens is, voor wie nieuwsgierig is aangelegd, een leuk en leerzaam spel, maar het kan natuurlijk ook een stuk sneller. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je moeder, neef, beste vriend of dochter je heeft gevraagd om hem of haar op te komen halen van het vliegveld. Heb je het vluchtnummer bij de hand, dan is dat zo gepiept.

Je kunt via de flightradar op VluchtVolgen.NL namelijk ook een vliegtuig zoeken met een specifiek nummer.  Dit doe je door op het logo van Flightradar24 te klikken, waarna je in het zoekveld het vluchtnummer intypt. Klik nu de juiste vlucht aan en het eerder beschreven menu zal tevoorschijn komen aan de linkerkant van je scherm. Daarin kun je precies zien of de verwachte aankomsttijd nog steeds hetzelfde is.

Een andere flightradar: Casper

Naast Flightradar24, kun je ook heel eenvoudig op vluchtnummer zoeken met de Casper vliegtuigradar. Dit gaat grotendeels op dezelfde manier; ook hier voer je aan de linkerzijde van het scherm het nummer in. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat de flightradar van Casper om veiligheidsredenen 15 minuten vertraagd is.

Een andere mooie optie van de Casper vliegtuigradar is het zoeken naar alle vluchten binnen een bepaald gebied. Woon je bijvoorbeeld in Arnhem, dan vul je bij ‘Find a location’ Arnhem in, waarna automatisch wordt ingezoomd op dat gebied. Ook fraai is de functionaliteit van Casper om een zogeheten ‘replay’ van een vlucht tot in detail te tonen. Een mooie optie voor de échte vliegtuigspotter.

Vlucht volgen via internet met Google Earth

Vliegtuigspotten doe je eenvoudig via VluchtVolgen.NL, maar het kan ook via Google Earth. In zekere zin is dat hetzelfde, omdat op VluchtVolgen.NL de live-vliegbewegingen namelijk worden geplot op de kaarten van Google. Het kan echter ook in Google Earth zelf. Daarvoor heb je uiteraard het programma zelf nodig, plus een plug-in die vluchtinformatie kan tonen.

Dat is eveneens gratis, maar wel een stukje omslachtiger dan het opvragen van vluchtinformatie via de flighttrackers van Flightradar24 en Casper, die allebei zonder omwegen te raadplegen zijn via VluchtVolgen.NL.

Wat is nu eigenlijk het grote voordeel van een Flight tracker?

Het is al kort aan de orde geweest, maar het grootste voordeel van een vlucht volgen met Flightradar24 is natuurlijk dat je niet langer uren in spanning zit te wachten op een telefoontje van familie of vrienden dat ze geland zijn. Je kunt de vlucht namelijk gewoon zelf volgen en je weet precies waar op elk moment zijn. Dankzij deze nieuwe tool weet je gedurende de reis dat alles nog steeds in orde is met je dierbaren.

Er zijn echter nog meer voordelen op te noemen. Het is namelijk ook stukken eenvoudiger om rekening te houden met aankomsttijden. Stel dat je jouw familie moet ophalen op het vliegveld. Dankzij de Flightradar weet je precies wanneer ze aan komen en kun je ervoor zorgen dat je niet te vroeg en zeker niet te laat op het luchthaven aanwezig bent.

Ook als je op het vliegveld zelf staat te wachten, kun je op je telefoon gewoon het vliegtuig volgen. Je krijgt het bijvoorbeeld direct te zien wanneer er vertraging ontstaat doordat het vliegtuig wacht op instructies om te landen. Ook als er om andere reden op het laatste moment vertraging is ontstaan, kun je dat direct op Flightradar24 zien.In feite is het vrijwel dezelfde informatie als de informatie die de passagiers in het vliegtuig zelf te zien krijgen op de diverse beeldschermen.

flightradar

Voor wie is de flight tracker nu eigenlijk bedoeld?

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar eigenlijk is de Flightradar voor iedereen bedoeld die familie, vrienden of kennissen heeft die wel eens gebruik maken van een vliegtuig. Het spreek dan ook voor zichzelf dat de meeste gebruikers van deze tool specifiek op zoek zijn naar een bepaald vliegtuig en dit vliegtuig willen volgen omdat er geliefden in zitten. Ook praktisch wordt het vaak gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer familie of vrienden onderweg naar huis zijn en je dus kunt weten hoe laat je ze op het vliegveld kunt verwachten.

Er wordt door Flightradar24 namelijk continu actuele informatie over het vliegtuig gegeven. Het is niet zo dat er wordt uitgegaan van de planning, maar echt van de informatie live vanuit het vliegtuig wordt doorgegeven. Het zijn echter niet alleen mensen met bekenden in het vliegtuig die gebruik maken van Flightradar. Ook op zichzelf is het namelijk een razend interessante tool.

Steeds meer mensen bezoeken onze website omdat ze het leuk vinden om te zien welke vliegtuigen er op dit moment over hun woonplaats vliegen waar ze naar toe gaan. Sommigen vinden het spannend om een bepaalde vlucht in de gaten te houden en om te zien hoe deze vlucht ergens start en langzaam maar zeker de halve aarde overvliegt.

Probeer het ook eens uit!

Mensen die ervaring hebben met het bezoeken en gebruiken van Flightradar24 zijn over het algemeen erg tevreden en zeer positief. Het is dan ook een zeer nuttige tool. We kennen allemaal dat onrustige gevoel als één van onze geliefden zich in de lucht bevindt. Het blijft spannend en je vraagt je altijd af of ze wel goed geland zijn. Gebruik onze flightradar om de vlucht in de gaten te houden en stelt je daarmee ook direct gerust.

Een ander voordeel is dat je op de hoogte bent van vertraging. Hierdoor zijn extreem lange wachttijden op het vliegveld voorgoed verleden tijd. Je weet altijd waar het vliegtuig met jouw dierbaren zich bevindt en hoe lang het duurt voordat ze zijn aangekomen. Probeer zelf ook eens een vlucht te volgen en je zult zien hoe fijn en leuk het is!