Menu Sluiten

Vliegtuigen spotten Lelystad

Hoewel Lelystad Airport niet dezelfde bekendheid heeft als andere Nederlandse vliegvelden, is het vliegveld op de polder wel een erg aantrekkelijke luchthaven om vliegtuigen te spotten. Omdat er in Lelystad veel handel in vliegtuigen wordt gedreven, zijn er vaak mooie vliegtuigjes te zien. Ook zitten er verschillende vliegscholen, zoals de Martinair Flight Academy en AIS Flight Academy, en kun je helikopters spotten. Het bedrijf Heli Holland, bijvoorbeeld, leidt in Lelystad helikopterpiloten op en hier kun je dus ook het een en ander van zien.
Lelystad Airport heeft maar twee banen, waarvan een 2.400 meter lange baan van asfalt is en de ander en 430 meter lange baan van gras. Op deze laatste vliegen alleen kleine, lichte vliegtuigen bekend als MLA’s (Micro Light Aircrafts). Om uit te groeien tot een belangrijke luchthaven in Nederland heeft de Schiphol Group in 2015 toestemming gekregen om Lelystad Airport verder te ontwikkelen zodat het een aantal vluchten van Schiphol over kan nemen. Er staat dus nog het een en ander te gebeuren op deze luchthaven en vanaf 2019 moet het gaan dienen als vakantieluchthaven.

De landingsbanen

Om de vliegverkeer te spotten op baan 05 kun je het beste richting de Talingweg rijden. Hier zit je erg dicht bij het gras waar het vliegverkeer plaatsvindt. Om baan 23 te bekijken is de Larserweg een goede optie, deze ligt parallel aan de N302. Daarnaast kun je ook over de Emoeweg rijden om een glimp op te vangen van de taxiënde of geparkeerde vliegtuigen.

Aviodrome

Na het spotten van vliegtuigen kun je ook het luchtvaartmuseum Aviodrome bezoeken. Wanneer je parkeert bij de terminal kun je hier lopend naar toe om de enorme collectie vliegtuigen, satellieten, sondes en modules te bekijken. Ook is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen binnen enkele vliegtuigen, zodat je ook eens foto’s kan maken van de binnenkant.