Menu Sluiten

Flightradar24

Vliegtuigspotters zijn er al even bekend mee: de onovertroffen mogelijkheden die Flightradar24 biedt als meest geavanceerde vluchtradar ter wereld. In 2006 opgericht als hobbyproject van twee Zweedse ‘luchtvaartgeeks’, is Flightradar24 met meer dan 10.000 verbonden connectoren inmiddels uitgegroeid tot ’s werelds grootste ADS-B-netwerk.

Met dit systeem, bedoeld als middel voor de luchtverkeersleiding om de positie van een vliegtuig te bepalen, wordt per dag de informatie van meer dan 150.000 vluchten verwerkt tot simpele brokjes informatie, die voor iedereen, waar ook ter wereld, toegankelijk zijn. Zo ook via de website VluchtVolgen.NL, waar je dankzij deze geavanceerde technologie eenvoudig details over zo’n beetje iedere vlucht ter wereld kunt opvragen.

Hoe komt Flightradar24 aan informatie?

ADS-B, dat staat voor ‘Automatic Dependent Surveillance-Broadcast’, werkt als volgt: een vliegtuig ontvangt informatie over de locatie via een satelliet. De ADS-B-transponder aan boord geeft dit signaal vervolgens door, waarna het wordt opgepikt door een ontvanger die verbonden is met Flightradar24. Deze gegevens zijn daarna eenvoudig uit te lezen via de website.

In Nederland geldt VluchtVolgen.NL als goede bron om op ieder moment van de dag voor iedere gewenste vlucht de laatste informatie te op te vragen. De site biedt op een snelle en toegankelijke manier relevante informatie, die voor zowel de fanatieke vliegtuigspotter als de normale thuisgebruiker erg handig is.

Welke vluchtinformatie kan ik achterhalen?

Op VluchtVolgen.NL heb je via de flight tracker van Flightradar24 met een paar simpele muisklikken alle gewenste vluchtinformatie tot je beschikking. Wanneer je een vliegtuig aanklikt zie je onder meer het type, de herkomst, de fabrikant, de hoogte, de maatschappij en de snelheid van het toestel. Dit maakt het niet alleen interessant, maar ook erg leuk om ‘live’ een vliegtuig te volgen.

Naast technische informatie over het toestel zelf, vind je via Flightradar24 ook de geplande en gerealiseerde vertrektijd, plus de verwachte aankomsttijd. Moet je bijvoorbeeld naar Schiphol, Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague Airport om iemand op te halen, dan kun je precies zien of de vlucht op tijd is, of dat er sprake is van vertraging. Zo weet je altijd of je haast moet maken, of nog even snel een kop koffie kan drinken.

De route van een vlucht volgen

Een andere populaire functie op VluchtVolgen.NL, is het bijhouden van de exacte vliegroute van een toestel. Vanaf het moment dat een vliegtuig opstijgt in de plaats van vertrek, kun je via Flightradar24 bekijken welke route wordt afgelegd. Zo schaaf je tussen de bedrijven door ook nog eens je geografische kennis bij. Je kunt dit namelijk overal ter wereld doen.

Het zal je dan ook opvallen hoe ongelooflijk veel vliegverkeer er gelijktijdig is. Dat ziet er spectaculair uit, maar lijkt ook gevaarlijk. Gelukkig zijn de luchtverkeersleiders voorzien van een dermate geavanceerde technologie, dat het onmogelijk is dat twee vliegtuigen tegen elkaar aanvliegen. Dus geen paniek: je kunt alles dus met een gerust hart gadeslaan.

flightradar24

Flightradar24 via vluchtnummer

Alhoewel de radar via VluchtVolgen.NL tal van prachtige mogelijkheden biedt, is het soms handiger om direct op vluchtnummer te zoeken. Je hebt immers niet altijd alle tijd van de wereld om op je dooie gemak urenlang een vliegtuig te volgen, hoe leuk dat ook is. In zo’n geval biedt de eenvoudige zoekfunctie van Flightradar24 uitkomst.

Klik hiervoor op de website van VluchtVolgen.NL op het logo van Flightradar24. Je hebt nu de mogelijkheid om snel en eenvoudig te zoeken op vluchtnummer of vliegmaatschappij. Als je nu op de geselecteerde vlucht klikt, verschijnt links in beeld alle relevante informatie. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de vlucht in 3D te volgen, of eventueel alerts in te stellen. Zo blijf je altijd op de hoogte, ook als je even geen tijd hebt om je laptop, smartphone of tablet te checken.