Menu Sluiten

Vliegtuigen spotten Schiphol

Amsterdam Schiphol Airport is een fantastisch vliegveld voor vliegtuig spotters om verschillende redenen. Zo zijn de grootste en nieuwste vliegtuigen hier te zien terwijl ze landen en opstijgen. Door de enorme hoeveelheid vliegverkeer, bijna een half miljoen vluchten per jaar, is er altijd wel iets te zien. Tijdens drukke periodes, in de schoolvakanties bijvoorbeeld, zijn er continu vliegtuigen aan het landen en opstijgen.

Bovendien is Schiphol bijzonder vanwege de ligging van de landingsbanen. Bij veel grote vliegvelden liggen alle banen parallel, maar bij Schiphol liggen ze kriskras door elkaar. Daarom kunnen vliegtuigen makkelijker landen bij zwaar weer, door een landingsbaan te kiezen waarbij de wind voor minder problemen zorgt. Toch leveren deze vliegbewegingen geweldige plaatjes op.

Polderbaan

Vliegtuigen spotten Schiphol? Het vliegverkeer op de Polderbaan kun je fotograferen vanaf de officiële spottersplek (36L). Hier wordt goed voor je gezorgd, met toiletten en soms snacks. Daarnaast is er een fietspad vanaf waar je foto’s kunt maken met een prachtige horizon. Voor landende vliegtuigen kun je kiezen om naar het verlengde van de andere baan te gaan (18R). De Polderbaan is dus een ideale locatie om vliegtuigen te spotten.

Kaagbaan

Om te fotograferen bij de Kaagbaan kun je het best op de Kruisweg staan (06). Hiervandaan kun je kiezen vanaf welke hoek je de landende vliegtuigen gaat fotograferen. Let wel op dat je niet de auto ergens neerzet waar dit verboden is. Ook kun je gebruik maken van de Aalsmeerderweg (24), maar door een hoog hek zul je een trapje mee moeten nemen of bijvoorbeeld op je auto moeten zitten.

Buitenveldertbaan en Aalsmeerbaan

Voor een goed uitzicht op de Buitenveldertbaan moet je op de brug over de A4 zijn (09), of kun je parkeren bij de McDonald’s om vanaf daar foto’s te maken (27). Ook kun je vanaf hier naar de startbaan van de Aalsmeerbaan lopen voor een mooi plekje voor die baan (18L). Om het andere deel van de Aalsmeerbaan te fotograferen moet u naar de kerosinetanks of de nabijgelegen dijk lopen (36R).

Zwanenburgbaan en Oostbaan

De Zwanenburgbaan is eigenlijk maar vanaf één zijde te fotograferen, de 18C zijde. Hiervoor moet u aan het begin van de baan staan voor de mooiste kiekjes. Ook de Oostbaan is maar vanaf één kant beschikbaar (22). Hiervoor moet u op de Thermiekstraat zijn. Deze baan is interessant omdat er zo nu en dan privéjets landen.

Overzicht Spottersplaatsen Schiphol

Schiphol heeft maar liefst vijftien spottersplaatsen! In onderstaand voorbeeld is duidelijk te zien waar je moet zijn voor de mooiste plekken.  Je kan ook zelf via Google Maps checken hoe je een bepaalde locatie het gemakkelijkst kunt bereiken. Het ligt natuurlijk voor de hand dat je bij de spottersplaats wilt staan waar de meeste vluchten te zien zijn. Spottersplaats Polderbaan is een uitstekende locatie om vliegtuigen te spotten, omdat je van dichtbij landende en opstijgende vliegtuigen kunt zien. Daarnaast bevind deze spottersplaats zich ook relatief dicht op de vliegbaan zelf.