Menu Sluiten
Swiss

Het Cabinepersoneel Van SWISS Krijgt Een Loonsverhoging Van 4-18%

SWISS heeft overeenstemming bereikt met de kapers vakbond. Dit zal de salarissen verhogen met 4-18% en een nieuw minimum maandloon instellen voor al het cabinepersoneel. De deal duurt minimaal vijf jaar en er wordt nu over gestemd door de leden van de vakbond. Laten we meer te weten komen over deze laatste overeenkomst.

Deal beveiligd

Door de recente toenemende concurrentie van luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld staan er intense verhandelingen op locatie. Na drie jaar te hebben gegeven zien zowel SWISS als hun stuurlui, dat er in de markt een goedkeuring voor een nieuwe baanbrekend loon- en arbeidsvoorwaarden pakket moet komen. Voor iedere nieuwe medewerker pakketten start Ellen in 2023 met CHF 4’215 per maand, terwijl mensen die reeds werkzaam zijn binnen SWISS een minimum verhoging bevinden van 4%.

Volgens Reuters zou de Zwitserse werkloosheid in de komende 12 maanden met 4-18% kunnen stijgen. SWISS merkte op dat degenen in de lagere salarisschalen de grootste verhoging zullen ontvangen, maar zelfs degenen met meer ervaring onder CAO 23 zullen er ook een deel van ontvangen. Er zijn echter veel veranderingen aangebracht om het sociale en educatieve leven van de bemanning te verbeteren, die ook zijn opgenomen.

CLA 23 bevat bepalingen voor het vervroegd publiceren van het maandrooster, met meer flexibiliteit voor leden roosters om deeltijdonderwijs en flexibel werken mogelijk te maken. In een verklaring zei Reto Schmid, Head of Cabin Crew voor SWISS: “CLA 23 geeft meer vrijheid in de vorm van een hele reeks nieuwe te registreren posities. Door deze nieuwe en toekomstige mogelijkheden te introduceren, breiden we onze markten aanzienlijk uit.”

“Na zeer zware onderhandelingen hebben we overeenstemming bereikt over een nieuwe cao die aanzienlijke voordelen oplevert voor al onze cabine personeelsleden, zowel wat betreft hun beloning als de planbaarheid van hun privéleven.”

Investeren in mensen

De loonsverhogingen en verbeteringen zullen niet goedkoop zijn voor de Zwitserse luchtvaartmaatschappij en lid van de Lufthansa Group, maar ze zorgen voor de nodige investering in hun toekomstige personeelsbestand.

Als een bedrijf er niet in slaagt om met vakbonden tot overeenstemming te komen, kan dit leiden tot geannuleerde vluchten en ontevreden klanten. De kosten van het beslechten van geschillen lijken echter redelijk te zijn.

TAP Air Portugal is een luchtvaartmaatschappij die stakingen ziet. Op donderdag en vrijdag lopen de vakbonden uit protest weg, waardoor de reisplannen van duizenden in gevaar komen op een nationale feestdag in Portugal (donderdag).