Menu Sluiten
Schiphol

4 tips om het vliegen vanaf Schiphol gemakkelijker te maken

Jaarlijks vliegen er ruim 50 miljoen mensen van, naar of via Schiphol. Dat maakt deze luchthaven één van de drukste van Europa. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je richting de luchthaven rijdt voor je vakantievlucht. In dit artikel geven we daarom vier tips om het vliegen vanaf Schiphol nóg gemakkelijker te maken, zodat je ontspannen kunt beginnen aan je reis.

Reserveer vooraf een tijdslot voor de securitycheck

Na de lange wachtrijen in 2022 heeft Schiphol besloten om vanaf 2023 iets nieuws te introduceren: het boeken van een tijslot voor de securitycontrole. Dit zou de drukte beter moeten verdelen, waardoor de wachttijden sterk zouden moeten afnemen. Het reserveren van een tijdslot is zowel voor reizen naar Schengen als niet-Schengen landen mogelijk. Je maakt de reservering via de website van Schiphol op de dag zelf of tot 3 dagen van tevoren. Hierbij is de laatste tijd die je kunt kiezen 90 minuten voor vertrek bij een niet-Schengen bestemming en 60 minuten voor vertrek bij een Schengen bestemming.

Een tijdslot duurt 15 minuten, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Houdt er wel rekening mee dat dit alleen voor de securitycheck is. Zorg dus voor voldoende tijd vóór je geboekte tijd om je bagage in te checken. Na het maken van de reservering ontvang je een QR-code welke je ter plaatse laat scannen.

Vergelijk en boek een parkeerplaats

Het Schiphol parkeren kan gelukkig heel eenvoudig online vergeleken en geboekt worden. Er is veel aanbod in parkeerplaatsen rondom de luchthaven, waardoor het zeker loont om het beschikbare aanbod te vergelijken. Met behulp van filters kun je de juiste parkeerplaatsen eruit halen en zo een keuze maken. Wil je bijvoorbeeld parkeren in combinatie met een valetservice? Dat is extra comfortabel, aangezien je direct bij de luchthaven uit je eigen auto stapt. Vervolgens parkeert een ervaren chauffeur de auto op een beveiligde parkeerplaats.

Goedkoper is een shuttleservice. Hierbij parkeer je zelf de auto, waarna je met een shuttlebus naar de luchthaven gebracht wordt. Dit duurt maar enkele minuten, waardoor je binnen korte tijd al in de vertrekhal staat. Woon je ver weg van Schiphol en heb je een vroege vlucht? Kies dan voor een Park, Sleep & Fly! Hierbij parkeer je de auto bij een hotel, overnacht je in datzelfde hotel en wordt je de volgende ochtend met een shuttlebus naar de luchthaven gebracht. Bij terugkomst wordt je uiteraard weer netjes opgehaald en teruggebracht naar je auto.

Check goed wat er mee mag in de handbagage

Om de security zo soepel mogelijk te laten verlopen is het goed om te checken wat er wel en niet mee mag. De luchthaven raad aan om alleen spullen in je handbagage mee te nemen die je echt onderweg nodig hebt. Als je alleen met handbagage reist is het natuurlijk anders en dien je ook kleding en dergelijke mee te nemen in je handbagage. Bij Schiphol zijn vloeistoffen toegestaan in verpakkingen van 100 ml. Een plastic drinkfles mag gevuld zijn tijdens de security check. Heb je een metalen drinkfles, dan moet deze wel leeg zijn tijdens de check.

Kleding tijdens de securitycontrole

Verder is het ook praktisch om kleding aan te doen die je niet uit hoeft te trekken voor de securityscanner. Hiervoor geldt: draag dunne, aansluitende kleding en lage schoenen. Draag je hoge schoenen, dan moeten deze uit wanneer je door de scanner gaat. Dat geldt ook voor jassen of riemen. Maak op tijd je zakken leeg en stop alles in je handbagage. Denk hierbij aan je boardingpass, paspoort, maar ook je telefoon en portemonnee. Elektronica mag in je handbagage blijven zitten. Dit hoeft er niet uitgehaald te worden. Zorg er wel voor dat je voor en na de securitycheck de vluchttijden Schiphol in de gaten houdt.

Tijdens de controle pak je één bak, waar je eerst je jas of vest inlegt. Daar bovenop komt dan je handbagage en eventuele andere spullen, zoals hoge schoenen. De bak staat op een automatische rolband waar het middels een CT-scan wordt gecontroleerd. Nadat je zelf door de scanner bent geweest, mag je jouw spullen weer uit de bak pakken. Wanneer alles correct is loop je door richting je Gate en ben je zo goed als klaar om het vliegtuig in te stappen!