Menu Sluiten

Brexit blijkt een ramp voor Ryanair

De politieke gebeurtenissen binnen een land hebben vaak een uitwerking op haar economische situatie. Engeland was het eerste land wat koos voor een vertrek uit de Europese Unie. Deze Brexit leek voor de inwoners van Engeland de ultieme manier om zich los te maken van Europa. Ze hadden voor ogen dat ze veel minder kwijt zouden zijn aan lasten aan Brussel, en daarnaast hadden ze voor ogen dat hun eigen economie onafhankelijk zou worden en een stijgende lijn zou krijgen.

Veel zaken pakken echter anders uit, en de Brexit is één van die zaken. Nog voordat het vertrek uit de Europese Unie goed en wel een feit is, wordt duidelijk zichtbaar dat de Engelse ondernemingen niet onverdeeld gelukkig zijn met deze Brexit. Een vlucht volgen van luchtvaartmaatschappij Ryanair was altijd een populaire nationale sport in Groot Brittannië, maar daar komt nog zomaar een streep door te staan.
Om mee te komen met de andere vliegmaatschappijen heeft Ryanair zijn tarieven behoorlijk moeten verlagen. Doordat er weer in Britse Ponden moet worden betaald heeft dit ook zijn weerslag op de prijs. De gevolgen tekenden zich direct af in de winst van Ryanair. Ze zagen deze dalen met maar liefst 8 procent sinds het moment van de Brexit. Voor een maatschappij die toch al hard moet werken om het hoofd boven water te houden is dit uiteraard een groot probleem.

Ryanair, wat altijd al tot de prijsvechters behoorde, moet nu de strijd nog meer aan gaan met andere prijsvechters die hun marktaandeel ook zien dalen. Passagiers lijken toch steeds meer te kiezen voor meer comfort onderweg, en daar betaalt Ryanair nu de rekening voor. Vluchten volgen van Ryanair blijft echter gewoon mogelijk, daar hoeven vliegtuigspotters zich geen zorgen over te maken.

Het is te hopen dat Ryanair zijn positie in de ranglijst met prijsvechters kan behouden nu de politiek landelijk niet echt meewerkt en de valuta zo zwak is. Ryanair zal zijn activiteiten verder moeten uitbreiden en eventueel een stuk extra comfort moeten leveren waardoor de lage prijs wat omhoog zal moeten gaan. Meegaan met de markt lijkt het codewoord in dit geval.