Menu Sluiten
Wizz Air

Wizz Air, een van de grootste lagekostenmaatschappijen in Europa, heeft recent een belangrijke deal gesloten voor brandstof. De maatschappij heeft een SAF-overeenkomst getekend met leverancier SkyNRG voor de aanschaf van maximaal 185.000 ton brandstof. Deze brandstof, ook wel Synthetisch Paraffine Brandstof (SAF) genoemd, wordt gemaakt van afval- en reststromen en heeft een significant lager CO2-uitstoot dan traditionele kerosine.

De deal is een grote stap voor Wizz Air in hun inspanningen om hun milieubelasting te verminderen. De maatschappij heeft als doel om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en heeft al eerder aangekondigd dat ze hun brandstofverbruik willen verminderen door middel van het inzetten van moderne, efficiëntere vliegtuigen en het verminderen van hun operationele uitstoot. De overstap naar SAF is een belangrijk onderdeel van deze strategie.

SAF is een innovatieve brandstof die wordt gemaakt van afval- en reststromen zoals olie uit de voedselindustrie, afvalhout en geavanceerde bio wassen. Het proces om SAF te maken is gebaseerd op het omzetten van deze reststromen in een vloeibare brandstof die kan worden gebruikt in vliegtuigen, vergelijkbaar met traditionele kerosine. Dit helpt niet alleen om CO2-uitstoot te verminderen, maar maakt ook gebruik van materialen die anders misschien als afval zouden eindigen.

Wizz Air is niet de enige maatschappij die SAF overweegt als een manier om hun milieubelasting te verminderen. Andere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, SAS en Lufthansa hebben ook aangekondigd dat ze geïnteresseerd zijn in SAF en hebben al proefvluchten uitgevoerd met brandstof gemaakt van afval- en reststromen.

Het is duidelijk dat SAF een belangrijk onderdeel zal zijn van de toekomstige luchtvaart, als een manier om de CO2-uitstoot van vliegtuigen te verminderen en een efficiëntere manier van gebruik maken van afval- en reststromen. Wizz Air’s recente SAF-deal is een belangrijke stap vooruit in deze richting en het zal interessant zijn om te zien hoe andere maatschappijen volgen.

Het is duidelijk dat Wizz Air zich sterk inzet voor een duurzame toekomst. De SAF-deal is een belangrijke stap om hun doelen te bereiken om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Bovendien is het ook een goed teken voor de luchtvaartindustrie als geheel, aangezien het aantoont dat er alternatieven zijn voor traditionele brandstoffen die niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook economisch haalbaar.

SAF kan ook andere voordelen bieden, zoals een afname van afhankelijkheid van oliereserves en prijsschommelingen, en de ontwikkeling van lokale economieën bij de productie van brandstof uit afval- en reststromen.

Wizz Air’s inspanningen om hun milieubelasting te verminderen zullen waarschijnlijk ook een positieve impact hebben op hun imago bij consumenten. Veel mensen zijn zich bewust van de impact van de luchtvaartindustrie op het milieu en zullen wellicht geneigd zijn om een maatschappij te kiezen die duurzamere alternatieven aanbiedt.

Ondanks de voordelen van SAF is het nog een relatief nieuwe technologie en er zijn nog enkele uitdagingen waarmee de industrie te maken heeft. Er is nog steeds onvoldoende capaciteit voor de productie van SAF en de technologie zal nog verder moeten worden ontwikkeld voordat het een commercieel haalbare en kosteneffectieve optie is voor de luchtvaartindustrie.

Maar Wizz Air’s SAF-deal is een bemoedigend teken dat er stappen worden gezet in de goede richting en dat de luchtvaartindustrie zich bewust is van de noodzaak om haar milieubelasting te verminderen en klimaatneutraal te worden. Het zal interessant zijn om te zien hoe andere maatschappijen volgen en hoe SAF zich zal ontwikkelen in de toekomst van de luchtvaart.