Menu Sluiten
Lansa

Op 24 december 1971 vloog Juliane Koepcke, een 17-jarig Duits-Peruaans meisje, met haar moeder Maria via LANSA Flight 508 van Lima naar Pucallpa, Peru. Tijdens de vlucht raakte het vliegtuig echter in een hevige onweersbui, waardoor het neerstortte in de Amazone-jungle. Van de 93 mensen aan boord overleefde alleen Juliane de crash.

Juliane was op haar eigen opgesloten in het neergestorte vliegtuig, haar moeder overleed bij de crash. Juliana was alleen in de jungle, zonder voedsel of water, maar ze was vastberaden om te overleven. Ze begon met zoeken naar eten en water, en maakte zichzelf een zwemvest uit haar rugzak en een parasol om zich te beschermen tegen de zon.

Na negen dagen in de jungle te hebben gezworven, vond Juliane een rivier die naar de bewoonde wereld leidde. Ze zwom in de rivier en vond uiteindelijk hulp van een visser.

Juliane’s overleving is een ongelooflijk verhaal van vastberadenheid en wilskracht. Hoewel ze alleen was en in extreem moeilijke omstandigheden, bleef ze positief en vechtte ze voor haar overleving. Haar verhaal wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste overlevingsverhalen ooit.

In haar volwassenheid Juliane is geworden ornithologist (vogel wetenschapper) en ecologiste en heeft gepubliceerd een boek over haar ervaringen genaamd “When I Fell from the Sky” (’toen ik uit de hemel viel’)

Na haar redding, werd Juliane naar een ziekenhuis gebracht waar ze behandeld werd voor haar verwondingen. Ze had diverse botten gebroken, waaronder haar sleutelbeen, armen en been. Maar ondanks deze verwondingen, was ze vastberaden om weer helemaal beter te worden.

Na haar herstel, keerde Juliane terug naar Duitsland, maar ze kon de jungle nooit vergeten. De Amazone had een grote indruk op haar gemaakt en had haar geleerd hoe belangrijk het was om te overleven in extreem moeilijke omstandigheden. Hierdoor besloot ze om terug te keren naar Peru om het leven in de jungle te bestuderen.

Juliane begon met het bestuderen van vogels en werd uiteindelijk een gerenommeerd ornitholoog. Ze promoveerde op haar onderzoek naar de evolutie en ecologie van vogels in de Amazone. Ze publiceerde talloze wetenschappelijke artikelen en schreef een boek over haar ervaringen genaamd “Als ich aus dem Himmel fiel” (When I Fell from the Sky), dat in 2011 in Duitsland verscheen.

In haar boek beschrijft Juliane haar angst, hoop en vastberadenheid tijdens haar overleving in de jungle. Het boek is een indrukwekkende getuigenis van haar wilskracht en haar liefde voor de natuur.

Tot op de dag van vandaag is Juliane nog steeds actief in het onderzoek van de Amazone en haar bewoners. Haar overlevingsverhaal is een inspiratie voor velen en haar wetenschappelijke bijdragen zijn van groot belang voor de bescherming van deze unieke en kwetsbare omgeving.